Sinds 1 december 2020 zijn mondkapjes verplicht in Nederland. Je hoort ze te dragen in publieke, overdekte ruimten, in het onderwijs en zo op nog een aantal plekken. Mondkapjes kun je overal bestellen. Je kunt bijvoorbeeld mondkapjes bestellen via Nobraa en allerlei andere websites. Maar werken ze eigenlijk wel? Waar moet je op letten als je ze koopt? En hoe zet je zo’n ding eigenlijk op?

 

Waar moet je op letten?

Mondkapjes heten eigenlijk mondneusmaskers. Dit omdat ze de zowel de mond als de neus moeten bedekken, én de kin. Mondkapjes worden ingedeeld in verschillende gradaties, namelijk FFP1 tot en met FFP3. FFP staat voor ‘filtering face piece’. Dit betekent hoeveel aerosolen hij door kan laten. FFP1 betekent dat ongeveer 80% van de aerosolen tegen worden gehouden. FFP2 werkt voor ongeveer 94%, en FFP3 voor minimaal 99%. Let wel; deze percentages kloppen alleen als je de mondkapjes goed gebruikt. In Nederland is het de bedoeling dat je, als je geen klachten hebt, FFP1 mondmaskers gebruikt. In combinatie met de andere coronamaatregelen, zoals 1,5m afstand houden en thuis blijven bij klachten, zou dit voldoende moeten zijn.

 

Correct gebruik mondkapjes

Als je mondkapjes hebt besteld, bijvoorbeeld bij Nobraa, is het de bedoeling dat je ze correct gebruikt. Als je een mondkapje opzet is het de bedoeling dat je eerst je handen desinfecteert. Vervolgens pak je het mondkapje bij de oorlussen en doet deze om je oren. Daarna trek je hem onder je kin terwijl je hem met je ander hand vasthoudt bij de neusbrug. Over het algemeen zit er op de neusbrug een ijzertje, deze druk je goed aan. Dan heb je je mondkapje op; over je mond, neus en kin. Daarna moet je proberen er zo veel mogelijk af te blijven.

 

Vervangen

Als je een mondkapje hebt die herbruikbaar is, behoor je deze na ieder gebruik op minstens 60 graden Celsius te wassen. Wegwerpmaskers zijn echt bedoelt om na gebruik weg te gooien. Als je mondkapje wat vochtig aanvoelt dien je hem direct te vervangen. Daarnaast moet je een mondkapje sowieso iedere 4 uur vervangen. Bij het afdoen van het mondkapje dien je hem wederom alleen bij de oorlussen aan te raken, en van te voren en daarna je handen te desinfecteren.

 

Brildragers

Brildragers hebben een haat-liefde verhouding met het mondkapje. Vooral als het buiten kouder is dan binnen slaat je bril binnen no-time aan. De truc is vrij simpel; zorg ervoor dat de lucht die je uitademt kan ontsnappen via de zijkanten van het mondkapje, en niet via de bovenkant. Dit kun je doen door de oorlussen een halve slag te draaien. Op deze manier heeft de oorlus dus de vorm van een acht. Daarnaast kun je het ijzertje op de neusbrug erg strak aanduwen. Het werkt echt!